Çiftçiye iklim değişikliği desteği geliyor

İklim Değişikliği Tarımsal Arazi Üzerindeki Olumsuz Etkiler İle Mücadele Edilebilir

Uzmanlar, Tarım-Güneş Enerji Santralleri (TarımGES) uygulamalarının, iklim değişikliğinin tarımsal araziler üzerindeki olumsuz etkisini azaltabileceğini belirtiyor.

Güneş enerjisi düşünce kuruluşu Solar3GW’nin lideri Yusuf Bahadır Turhan, yaptığı yazılı açıklamada, TarımGES projelerine hız verilerek iklim değişikliğinin tarım alanlarına negatif etkilerinin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Turhan, TarımGES uygulamalarının, iklim değişikliği nedeniyle üretim zorlukları yaşayan çiftçilere destek olabileceğini ve her ürüne özgü esnek TarımGES projelerinin oluşturulabileceğini vurguladı.

Konuyla ilgili konuşan Turhan, TarımGES projelerinin, panellerin yüksekliklerinin ürüne uygun olarak ayarlanabileceğini ve panellerin dik olarak ekilen alanlara yerleştirilebileceğini belirtti. Ayrıca TarımGES’in sadece sebze ve meyve yetiştirilen alanlar değil, aynı zamanda hayvancılık, balıkçılık, üzüm bağları, arıcılık gibi çeşitli tarım alanlarında da kullanılabileceğini açıkladı.

Turhan, Solar3GW’nin ana hedefinin TarımGES uygulamalarını yaygınlaştırarak Türkiye’de sebze, meyve ve tahıl üretimini desteklemek olduğunu vurguladı ve projelerin uygulanmasında Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Turhan, Türkiye’nin tarım arazilerinin çok küçük bir kısmına TarımGES kurulması durumunda ülkenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanabileceğine dikkat çekti. Ayrıca 5, 10 ve 20 megavatlık YEKA’larla başlanacak TarımGES projelerinin olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Turhan ayrıca, TarımGES projelerinin sulama ihtiyacını azaltarak toprağın nemini koruduğunu ve bazı ürünlerde sulama ihtiyacının yüzde 20 ila 30 oranında azalabileceğini belirtti. Bu sistemlerin doğru arazi ve ürün seçimiyle son derece verimli olabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Otomotiv devi ödeme yapamaz hale geldi: Kapı kapı gezip gün istedi

Nissan yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedarikçilerin yüksek miktarlı ödemelerini ertelemeyi öneriyor.

Türkiye’nin ihracat yükünü deniz yolu sırtlıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, ocak-mayıs döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,4 artarak 110,9 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde dış ticaretin büyük bölümü deniz yoluyla yapıldı …

Kurultay davası sonrası yükselişe geçmişti: Borsa 19 Mart’tan sonra ilk kez bu seviyeyi gördü

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün CHP’nin Kurultay davası ile yükselmeye başladı. Dava başladığında dolar, euro, altın düşerken BIST 100 endeksi yükselmeye başladı. Davanın duruşması sonlanıp erteleme kararı çıknca da yükseliş hız kazandı …

Bazı sanayi ürünleri ithalatı için tarife kontenjanı belirlendi

Bazı fermuar aksamları ve kimyasalların ithalatında tarife kontenjanı uygulanması kararlaştırıldı.

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti.

Heyecanlandıran açıklama geldi, ilk fiyatlar belli oldu!

Armut üretiminde önde gelen Bursa’nın Gürsu ilçesinde santa maria cinsi armut, dalında kilosu 35-40 liradan alıcı buluyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, bu yıl santa maria armudunda 45 bin ton, devecide 50 bin ton, şeftali ve nektarinde …