Konyalı süt üreticilerinden yüzde 7’lik zamma tepki: “üretici için artık yolun sonu”

Üreticiler, Süt Fiyatlarına Yapılan Zamlara Tepkili

Ulusal Süt Konseyi, Ağustos ayında çiğ sütün tavsiye satış fiyatını 18 TL 35 kuruş olarak belirleyerek yüzde 7’lik bir zam uyguladı. Türkiye’nin en büyük süt üretim bölgelerinden biri olan Konya’da, üreticiler yapılan zammı düşük buldu ve tepki gösterdi.

Üreticiler Zamları Yetersiz Buluyor

Artan girdi maliyetleri nedeniyle zorluk yaşadıklarını belirten üreticiler, yüzde 7’lik zamın yetersiz olduğunu dile getiriyor. Konya’da süt üretiminin yoğun olduğu yerde, birçok küçük ve orta ölçekli işletme, artan yem, saman ve işçilik maliyetlerine dikkat çekerek hayvan sayısını azaltma veya üretimi durdurma kararı aldı.

“Millet Çok Zarar Ediyor”

Konyalı süt üreticisi Musa Aydemir, artan maliyetleri şu sözlerle özetliyor: “Geçen sene samanı 2 liraya alıyorduk, şimdi 5 liraya çıktı. Nasıl devam edeceğiz? Millet zor durumda. Bu işi kar etmek için değil, zorunluluktan yapıyoruz. Çobanlar boş durmasın diye uğraşıyoruz. Bir bardak çay 20 lira, yarım litre su ise 10 lira. Süt 17 lira olursa, durum mantıksız hale gelir. Bu işi sürdüremeyiz. Zaten bitmek üzere.”

“1 Kilo Sütle 1,5 Kilo Yem Alınamıyor”

Süt üreticisi Ferhat İrenci, süt-yem dengesinin bozulduğuna dikkat çekerek, şunları söylüyor: “Dünyada kabul gören dengeye göre, 1 kilo süt ile 1,5 kilo yem alınabilmeli. Ancak bugün sadece 1 kilo yem almak bile zorlaşıyor. Bu koşullarda üreticiler ayakta nasıl kalacak? 25 ay boyunca zarar ediyoruz. Sonunda maliyet altında kalan süt için hayvanları kestirme veya işletmeyi kapatma kararı alıyoruz. Bu sürdürülemez. Küçülten de kurtaramıyor. Durum vahim. Umudumuzu yitirmeden devam etmeliyiz. Ancak yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulması gerekiyor.”

“Emek Var, Karşılığı Yok”

Süt üreticisi Mehmet Çaynak da, verilen zamların uygulamada farklı olduğunu belirterek, “Yıllarca uğraştık, milyonlar harcadık. Şimdi geldiğimiz noktada faize mi yatıralım paramızı? Haram mı yiyelim? Bu mu planlanan? Küçük üreticiler için yolun sonu geldi. Sektör çöküyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

MSB’den Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü mesajı: Barış ve özgürlüğün teminatı olmaya devam edeceğiz

Milli Savunma Bakanlığı, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. 51 yıldır süren kararlılıkla barış ve özgürlüğün teminatı olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Nimet Üyken Basın Ödülleri Sahiplerini Buldu

TJK tarafından düzenlenen ödüllerde Demirören Medya 5 ödül kazandı. Yazarlar ödüllerle ödüllendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün KKTC’ye gidecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış ve Özgürlük Bayramı ile Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 51. yıl dönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret edecek. Erdoğan, Türkiye’nin desteğiyle hayata geçirilecek projelerin temel atma ve açılış törenlerine de katılım sağlayacak.

Konya OSB’ye Yeni Polis Merkezi Kazandırıldı

Konya Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve KOS arasında yeni polis merkezi protokolü imzalandı.

51 yıl önce Ayşe bugün tatile çıktı… Kıbrıs Barış Harekatı’nın perde arkası

20 Temmuz 1974’te başlayan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yılında Cumhurbaşkanı Tatar, dönemin karanlık planlarını ilk kez bu netlikte açıkladı: Harekat olmasaydı Kıbrıs Türkleri toplu mezarlara gömülecekti.

El Hicri Dürzileri paravan yaptı

Süveyda’daki en büyük silahlı Dürzi grup Ricalu’l Kerame’nin lideri Leys el-Bel’us, İsrail’in teşvikiyle Arap aşiretlere karşı savaşan Dürzi Şeyhi Hikmet el-Hicri’yi eleştirdi. Bel’us, Hicri’nin Dürzileri, dış müdahalelerin paravanı haline getirdiğini söyledi.