Sağlık için gizli tehdit: Hava kirliliği

Hava Kirliliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri Uzmanlar Tarafından Anlatıldı

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Demirel Barut, insan sağlığı üzerindeki hava kirliliğinin etkilerini detaylı bir şekilde açıkladı. Hava kirliliğinin her yıl milyonlarca insanın ölümüne ve sağlığının bozulmasına neden olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Barut, bu durumun önemli küresel sağlık riskleri arasında yer aldığını belirtti. Hava kirliliğinin vücudun birçok organ ve sistemini olumsuz etkilediğini söyleyen uzmanlar, özellikle kalp-damar ve solunum sistemlerinin bu durumdan daha fazla etkilendiğini kaydetti.

Hava Kirliliği İle Oluşan Hastalıklar

Dr. Öğr. Üyesi Barut, hava kirliliğinin farklı gruplarda nasıl etkiler yarattığını şu şekilde açıkladı: İnce partiküllere maruz kalan kişilerde özellikle çocuklarda ve astım hastalarında solunum yolu belirtileri, solunum fonksiyonunda azalma ve hava yolu inflamasyonunun görüldüğünü söyledi. Kronik partikül madde temasının ise KOAH ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirten uzmanlar, hava kirliliğinin bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkilere sahip olduğunu ifade ettiler. Ayrıca hava kirliliğinin alerjik duyarlılığa neden olduğunu ve birçok hastalığa zemin hazırladığını belirttiler.

Dr. Öğr. Üyesi Barut, hava kirliliğinin akciğer sağlığını da olumsuz etkilediğini vurgulayarak Dünya Sağlık Örgütü’nün bunu kanserojen olarak tanımladığını söyledi. Akciğer kanseri ve diğer hastalıkların gelişiminde hava kirliliğinin etkili olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda alınması gereken önlemler üzerinde de durdular.

‘Evin İçi Isınma Kaynakları Ölümlere Neden Olabilir’

DSÖ’nün verilerine göre dünyada her yıl milyonlarca insanın hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle erken öldüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Barut, iç ve dış ortam hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini detaylandırdı. Özellikle ev içi ısınma kaynaklarından kaynaklanan kirliliğin ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

‘Enerji Tüketimi Azaltılmalı’

Dr. Öğr. Üyesi Barut, hava kirliliğini azaltmak için yapılabilecekler hakkında şu önerilerde bulundu: Enerji tüketimini azaltmak, yakıtları doğru kullanmak, ısı yalıtımına dikkat etmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmek gibi adımların önemli olduğunu belirtti.

‘Ev İçi Hava Kirliliği Önlemleri Alınmalı’

Dış ortam hava kirliliğinin arttığı zamanlarda özellikle kalp ve akciğer hastalarının tedbirli olması gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Barut, ev içi hava kirliliğine karşı alınacak önlemler konusunda da bilgi verdi. Ev içi hava kirleticilerinin azaltılması ve dışarıda kirliliğin az olduğu saatlerde evi havalandırmanın önemine değindi. Ancak en önemli adımın, hava kirliliğine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması olduğunu vurguladı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir