Güneş’in bugüne dek çekilen en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı, Güneş’in En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüsünü Yakaladı

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı (Solar Orbiter), görevinin beşinci yılında, insanlığın bugüne kadar gördüğü en net ve en ayrıntılı, en yüksek çözünürlüklü Güneş görüntüsünü yakaladı. Bu fotoğraf tüm büyüleyici, donuk sarı ihtişamıyla, Güneşimizin milyonlarca derecelik koronasını ultraviyole ışıkta yakalıyor.

9 Mart 2025’te, yaklaşık 47,8 milyon mil (77 milyon kilometre) uzaklıktan çekilen bu görüntü tek bir fotoğraf değil. Aslında, bir mozaik. Her biri uzay aracının Extreme Ultraviolet Imager (EUI) merceği tarafından çekilen Güneş’in 200 ayrı fotoğrafının bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Sonuç, güneşi daha önce hiç olmadığı kadar net görmemize olmanıza olanak tanıyan 12.544 x 12.544 piksellik bir megaportre.

Görüntünün tam çözünürlükte haline ulaşabileceğiniz sitede ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, görüntü Güneş’in bazı temel bileşenlerini sergiliyor. Küreden dışarı doğru çıkan kıvrımlar, gözlerimizin görebildiğinden çok daha öte dalga boylarındaki güneş atmosferi. Güneş yüzeyine daha yakın olanlar, Güneş’in manyetik alanıyla ark oluşturan koyu renkli, filamentli çıkıntılar. Çıkıntılar yaklaşık 10.000 santigrat derece sıcaklığa ulaşır ve milyon derecelik koronadan çok uzakta.

Güneşi gördüğünüzü sanıyorsanız…

Güneşin fotoğrafını çekmek neden bu kadar büyük bir olay diye merak edenlere de söyleyelim, gezegenimizdeki fotoğraf makineleri veya uzay gözlem teleskopları, hatta çıplak insan gözü, güneşi net bir şekilde görebilme yetisine sahip değil. İnsanlar ve geliştirdikleri fotoğraf mercekleri sadece onun parlak ışığını görebiliyor ve buna da en fazla birkaç saniye dayanabiliyor. Dolayısıyla Güneş, bugüne kadar göremediğimiz bir nesneydi. Artık gelişmiş uzay araçları ve mercekler sayesinde onu daha net ve anlaşılır bir şekilde görebilmeye başlıyoruz.

Related Posts

NASA, Andromeda Galaksisi’ne ait yeni verileri yayınladı

NASA Samanyolu galaksisinin sarmal ikizinin ayrıntılı son görüntülerinin yanında enerji dalga boylarının semavi bir seslendirmesini de yayınladı.

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Dune Awakening erken erişimde rekorları altüst etti

Bilim kurgu evreninin popüler serilerinden Dune’dan ilham alan ve Funcom tarafından geliştirilen Dune Awakening, erken erişim sürecinde gösterdiği başarıyla dikkatleri üzerine çekti. Steam DB istatistiklerine göre, oyun dün tam sürüm lansmanıyla …

Yeni nesil enerji kaynağı: Sıvı sodyumlu pil geliyor

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bilim insanları, sıvı sodyum ve hava kullanarak çalışan yeni bir prototip yakıt hücresi geliştirdiklerini duyurdu.

Kumdan silikon, silikondan çip, çipten işlemci, işlemciden bilgisayara: Karşınızda YAPAY ZEKA

Bugünkü konumuz yapay zekâ. Ama öncesinde kısaca proteinlerden bahsetmem gerekiyor. Daha doğrusu, proteinlerin üç boyutlu şekillerinden…