Intel’in 3D V-Cache rakibi yolda: Nova Lake netleşiyor

Intel, AMD X3D İşlemcilere Yanıt Vermeye Hazırlanıyor




Intel ve X3D Teknolojisine Karşı

Intel, masaüstü işlemci segmentinde AMD’nin X3D işlemcilerine karşılık verecek yeni bir teknoloji geliştirmeye hazırlanıyor. Nova Lake serisi ile birlikte, Intel’in X3D benzeri bir yapı sunabileceği düşünülüyor. Intel Direct Connect 2025 etkinliğinde tanıtılan 18A-PT üretim süreci ve Foveros Direct hibrit paketleme teknolojisi, bu iddiaları destekliyor.




Intel, masaüstü işlemci pazarındaki performans ve algı sorunlarını düzeltme ve geri dönüş yapma çabasında. Geçtiğimiz günlerde Intel Direct Connect 2025 etkinliğinde duyurulan 18A-PT üretim süreci, 3D yongalar için optimize edilmiş bir varyasyon sunuyor. Özellikle güncellenmiş arka metal yığını (back-metal stack) ve TSV geçişleri sayesinde çok katmanlı yonga tasarımları daha verimli hale geliyor.

Foveros Direct hibrit bağlama teknolojisi ile entegre edildiğinde, Intel’in TSMC’nin SoIC mimarisiyle doğrudan rekabet etmesini sağlıyor. Foveros Direct’in 5 mikron bağlantı aralığına ulaşabilmesi, daha yoğun ve yüksek bant genişliğine sahip bir 3D yonga yapısını mümkün kılıyor.

Intel’in bu adımı hemen atması beklenmiyor. Şirket, muhtemelen önce Clearwater Forest Xeon işlemcileri üzerinde Foveros Direct teknolojisinin performansını gözlemleyecek. Beklenen verimlilik elde edilirse, masaüstü alanında 3D yığın önbellek içeren işlemcilerle Nova Lake serisi ile karşımıza çıkabilir.

Related Posts

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Çamurdan çıkan mucize! Elektrik üretiyor! Dünyayı sarsan gelişme

ABD’nin Oregon eyaleti kıyılarındaki çamur düzlüklerinde bulunan yeni bir bakteri türü, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Candidatus Electrothrix Yaqonensis olarak adlandırılan bu mikroorganizma, gövdesi boyunca elektrik iletebilme yeteneğiyle …

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

Büyük deprem, toprağa gömülmüş antik binayı ortaya çıkarttı

Depremler her zaman binaları tahrip eder diye biliriz. Ama bu defa büyük bir deprem, binlerce yıllık tarihi bir binayı ortaya çıkararak tam tersi bir işe imza attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir