Bilim insanları, başka bir altın kaynağı bulduklarını açıkladı

Evrendeki Altın Oluşumu: Manyetarlar ve Nötron Yıldızları

CNN International’ın haberine göre, arşiv uzay görevi verilerinde keşfedilen bir sinyale dayanan yeni bir araştırma, evrendeki altın oluşumuyla ilgili önemli bir ipucu sunabilir: Manyetarlar veya yüksek derecede manyetize nötron yıldızları.

Bilim insanları, evrenin oluşumundan 13,8 milyar yıl önce hidrojen, helyum ve hatta az miktarda lityum gibi hafif elementlerin var olduğuna inanıyorlar.

Daha sonra patlayan yıldızlar, ağır elementlerin, özellikle de demirin evrene yayılmasını sağladı. Ancak altın gibi daha ağır elementlerin evrende dağılımı bilim insanları için hala bir gizem olmaya devam ediyor.

Columbia Üniversitesi’nde fizik doktora öğrencisi olan ve The Astrophysical Journal Letters’da yayınlanan çalışmanın baş yazarı Anirudh Patel, “Bu, evrendeki karmaşık maddenin kökeni açısından oldukça temel bir soru. Bu aslında çözülmemiş eğlenceli bir bulmaca” dedi.

Önceden, kozmik altın üretimi sadece nötron yıldızı çarpışmalarıyla ilişkilendiriliyordu.

Uzaydaki Altın “Fabrikaları”

2017’de, gökbilimciler iki nötron yıldızı arasındaki çarpışmayı gözlemlediler. Bu olay, uzay-zamandaki yerçekimi dalgaları ve gama ışını patlamasından gelen ışık gibi olguları da beraberinde getirdi. Bu çarpışma sonucunda altın, platin ve kurşun gibi ağır elementler oluştu. Bu tür çarpışma olaylarına kilonova adı veriliyor ve uzaydaki altın “fabrikalarına” benzetiliyor.

Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden astrofizikçi Eric Burns, çoğu nötron yıldızı birleşmesinin son birkaç milyar yılda gerçekleştiğine inanıldığını söylese de, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı teleskoplarından elde edilen 20 yıllık veriler, evrenin bebeklik döneminde magnetarlardan kaynaklanan patlamaların altın oluşumu için farklı bir yol sağlayabileceğini gösteriyor.

“Yıldız Depremleri”

Nötron yıldızları, patlayan yıldızların kalıntılarıdır ve çok yoğunlardır. Tek bir nötron yıldızının malzemesi, Dünya’da 1 milyar ton ağırlığında olabilir. Manyetarlar ise son derece parlak nötron yıldızı türleridir ve inanılmaz güçlü manyetik alanlara sahiptir.

Burns, gökbilimcilerin manyetarların oluşumunu hala tam olarak anlamaya çalıştığını belirterek, ilk manyetarların evrenin başlangıcından yaklaşık 200 milyon yıl sonra veya yaklaşık 13,6 milyar yıl önce ilk yıldızlardan hemen sonra oluştuğunu öne sürdüğünü ifade etti.

Nötron yıldızları zaman zaman “yıldız depremleri” nedeniyle radyasyon patlamaları yaşarlar.

Burns, yıldız depremlerinin depremlere benzer şekilde olduğunu ve yıldızın içindeki stres birikimi sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Related Posts

Yurttaşlar İstanbul Emniyeti önünde! Vatan caddesi miting meydanına döndü

Gazeteci Timur Soykan, sosyal medya paylaşımlarından dolayı gözaltına alındı. Gözaltı haberini duyan vatandaşlar ve CHP İstanbul İl Örgütü Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önüne akın etti. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile beraber oturma eylemi yapan yurttaşlar Özgür Özel’in Amasya Mitingini dinliyor

‘Neden seviyorum ben seni?’ diyerek parkta bıçakladığı kocasına sitem etti

Bursa’da bir kadın kendisini aldattı iddiasıyla parkta tartıştığı eşini bıçakladıktan sonra elektrikli bisikletle önce eve ardından hastaneye götürdü.

Bodrum açıklarında tur teknesi yanarak battı

Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında günü birlik tur teknesi yanarak battı, 13 yolcu kurtarıldı.

İzmir Büyükşehir soruşturmasında hastaneye sevk edilenlere alkışlı destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 137 kişiden 10’u sağlık kontrolü için hastaneye sevk edildi. Hastane etrafında toplanan vatandaşlar gözaltındakilere alkışlarla destek verdi.

MİT Başkanı Kalın’dan sınıra özel ziyaret

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Irak sınırında bulunan Hakkari, Yüksekova ve Çukurca bölgesine bugün ziyaret gerçekleştirdi.

İstanbul depremini bilen Şener Üşümezsoy’dan Bursa depremi açıklaması

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.3’lük depremin ardından özellikle İstanbulluların korkulu rüyası deprem yeniden gündeme oturdu. İstanbul depremini tahmin eden ve yaptığı yorumlarla dikkat çeken Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy konu hakkında dikkat çeken bir tahmin daha yaptı. Üşümezsoy, “Fayın olduğu yer Gemlik’in içinde değil. 16 tane 6,5’lik deprem 1 tane 7,5’lik deprem yapar.” dedi