Çocuklarda keneye karşı “vücut kontrolü” uyarısı

Çocuklarda Kene İle İlgili Uyarılar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocuklarda kene ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Aydın, özellikle piknik gibi alanlardan dönüşte tüm vücuda bakılması gerektiğini ve kenelerin kulak arkası, ense ve saç ile örtülü alanlarda rahatlıkla gözden kaçabildiğini belirtti.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) nairovirüs grubundan bir virüsün oluşturduğu bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydın, bu hastalığın genellikle hayvanlardan insanlara bulaştığını ifade etti. Bahar aylarında bağ ve bahçeye çıktıktan sonra vücudu tutan kenelerin hastalığı bulaştırabileceğini söyleyen Aydın, hastalığın özellikle Artvin, Bayburt ve Tokat gibi bölgelerde endemik olduğunu ve bu bölgelerde kenelerin bulaşması sonucu hastalığın ortaya çıkabildiğini belirtti.

Doç. Dr. Aydın, hastalığın kene ısırmasından sonraki ilk 10 gün içinde belirtilerini gösterdiğine dikkat çekerek ateş, kas ağrısı, döküntü, bulantı, kusma gibi belirtilere karşı tetikte olunması gerektiğini belirtti. Özellikle kulak arkası, ense ve saç ile örtülü alanlarda kenenin gözden kaçabileceğini söyleyen Aydın, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Havaların mevsim normallerinin altında seyrettiğine dikkat çeken Aydın, kenelere çıplak elle müdahale edilmemesi gerektiğini ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kenelerin uzmanlar tarafından çıkarılmasını tavsiye etti. Kenenin ezilmesi durumunda hastalığın bulaşabileceğini belirten Aydın, hastaların kene ısırılmasından sonra semptomları takip etmeleri gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda Kene İle İlgili Uyarılar

Doç. Dr. Aydın, çocuklarda kene ile karşılaşmanın daha hafif semptomlarla seyrettiğine değinerek, Artvin’den kabul ettikleri ilk çocuk vakasının genel durumunun iyi olduğunu ve hastayı taburcu ettiklerini söyledi. Aydın, hastalığın ölümcül olabileceğini hatırlatarak, erişkinlerde ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu ve hastaların semptomları takip etmeleri gerektiğini belirtti.

Ölüm vakalarının kanama nedeniyle sıklıkla gerçekleştiğini ifade eden Aydın, en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kenelerin çıkarılması gerektiğini söyledi. Hastalığın ciddiyetine dikkat çeken Aydın, vatandaşları kene ısırmasından sonra belirtileri takip etmeleri konusunda uyardı.

(AA)

Related Posts

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

30 dakikalık koşuya eşdeğer: Bu 10 dakikalık aktivite, 1 ayda 3 kilo vermenizi sağlıyor

Koşuya saatlerce vakit ayırmadan kilo vermek mümkün mü? Spor koçu Jean-Baptiste Kapoudjian’a göre bu kesinlikle mümkün! Yalnızca 10 dakikalık bir aktivite, 30 dakikalık koşuya eşdeğer etki yaratabiliyor ve düzenli uygulandığında, 1 ayda yaklaşık 3 kilo kaybına yardımcı olabiliyor. Kapoudjian, bu eğlenceli ve etkili egzersizin tüm vücudu çalıştırarak vücut şekillendirmeye ve kondisyon artırmaya katkı sağladığını belirtiyor.

21 gün boyunca sadece paketlenmiş proteinli gıdalar yedi! İşte vücudunda meydana gelen değişiklikler

Men’s Health gazetecisi Paul Kita, 21 gün süresince yalnızca paketlenmiş proteinli gıdalarla beslenerek vücudundaki değişiklikleri inceledi.

Annesi kanser tedavisi gören Gazeteci Melis Alphan’dan Sağlık Bakanlığı’na: Parayı denkleştiremeyenin ölüme terk edildiği bu sistem kabul edilebilir mi?

Annesi kanser tedavisi gören Gazeteci Melis Alphan’dan Sağlık Bakanlığı’na: Parayı denkleştiremeyenin ölüme terk edildiği bu sistem kabul edilebilir mi?