En istilacı 100 türden 12’si Türk denizlerinde

EVRİN GÜVENDİK / Ankara –

Uluslararası bir rapor, istilacı yabancı türlerin dünya genelinde yayılmasının arttığını belirtiyor ve Türkiye’nin bu türlerin taşınmasında önemli bir geçiş noktası olduğunu vurguluyor.

Rapor, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) verilerine dayanarak, 12 istilacı yabancı türün Türkiye’de bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu türler arasında Doğu Amerika sivrisinek balığı, taraklı denizanası, deniz salyangozu, gümüşi havuz balığı, zebra midyesi, su sümbülü, katil yosun, gökkuşağı alabalığı, Mozambik tilapyası, su maymunu, kırmızı yanaklı su kaplumbağası ve karabalık yer alıyor.

Sağlığı da Etkiliyor

Raporda, istilacı türlerin patojenler ve hastalıklar yayarak yerli balık popülasyonlarında ani ölümlere veya azalmalara neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, raporda şu tespitlere yer veriliyor:

“Akdeniz, Türkiye kıyılarında egzotik göçlerin en yaygın olduğu bölgelerden biridir. Egzotik türler, balıkçılık faaliyetleri sırasında balıkçıların sağlığını tehdit eder, ekstra iş gücü, yakıt ve av araçları maliyetlerinde artışa neden olabilir. Bu durum, denizel ekosistem üzerinde de olumsuz etkilere yol açarak yerli türlerin bolluğunu azaltabilir ve balıkçılık faaliyetleri için ciddi zararlara sebep olabilir.”

Eylem Planı Önerisi

Raporda, denizlerdeki istilacı türlerle mücadele etmek için eylem planı hazırlanması gerektiği belirtiliyor. Komisyon, sucul yabancı türler için daha kapsamlı yasal düzenlemeler yapılmasını, giriş yapan türlerin yayılmasını önlemek için kontrollerin yapılmasını, popülasyon oluşturduğu kanıtlanan türler için izleme ve imha çalışmalarının yapılmasını öneriyor. Ayrıca, denizanası, aslan balığı gibi istilacı türlerin ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılmasını da tavsiye ediyor.

Related Posts

Rezervlerde tarihin en sert kaybı

Ödemeler dengesi nisanda 7.86 milyar dolar ile 2 yılın en yüksek cari açığını verirken, 19 Mart sarsıntısının etkisiyle beraber Merkez Bankası döviz rezervleri de nisanda 25 milyar dolar azalış gösterdi. Uzmanlara göre tarihin en sert rezerv kaybı görülürken 4 aylık cari açık 20.3 milyar dolara yükseldi.

Çin’den gelen veriler çelik fiyatlarını ateşledi

Çelik inşaat demiri vadeli kontratları, geçtiğimiz haftaki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Pazartesi günü ton başına 3.000 yuan seviyelerine tırmanan fiyatlar, Çin’den gelen ekonomik verilerin yatırımcılarca olumlu değerlendirilmesiyle …

ABD Başkanı Donald Trump’ın toplam serveti ne kadar?

ABD Başkanı Donald Trump’ın mali beyanı, kripto para yatırımlarındaki önemli kazançlarını ortaya koydu. Aile destekli yeni girişimler, finansal çeşitliliği artırıyor. Kripto sektöründeki gelişmeler Trump ailesinin odağında. Peki Donald Trump’ın toplam serveti ne kadar? İşte ayrıntılar…

AKP, önümüzdeki günlerde çokça tartışılacak teklifi Meclis’e sundu: Zeytinlikler talan olacak

AKP’nin Meclis’e sunduğu teklifle zeytinliklerde madencilik yapılmasının önü açılıyor. “Kamu yararı” gerekçesiyle ağaçların taşınması ya da kesilmesi söz konusu.

Doğrudan satış sektörüne yönelik ilk kapsamlı düzenleme geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemlerinin güvenilir, adil ve şeffaf bir yapıya kavuşturulması amacıyla hazırlanan “Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı”nın kamuoyu ile ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne açıldığını bildirdi.

Benzine büyük zam geldi: Tabelalar gece yarısı güncellendi

13 Haziran 2025 itibarıyla benzin fiyatlarına 1.47 TL zam geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel benzin fiyatları 48-49 TL seviyelerine yükselirken, motorine de zam kapıda. Küresel petrol fiyatları, döviz kuru ve vergi politikaları, pompa fiyatlarını doğrudan etkiliyor.