Esad’dan sonra bir hafta geçti… Bölgede denge haritası değişti!

Suriye’de Yaşanan Gelişmeler

SURİYE’de Hayat Tahrir Şam’ın (HTŞ) önderliğindeki muhalif grupların kontrolü ele geçirmesinin üzerinden bir hafta geçti. Bu süre zarfında Suriye halkı için yeni bir dönem başladı ve bölgedeki güç dengelerinde önemli değişiklikler yaşandı.

Suriye’de eğitim faaliyetleri yeniden başlarken, öğrenciler de sınıflarına geri döndü.

SURİYELİLER: ARTIK ÖZGÜRÜZ

Uzun yıllardır devam eden iç savaşın sosyal ve ekonomik olarak büyük yıkıma yol açtığı Suriye’de halk, Esad rejiminin bıraktığı travmalarla başa çıkmaya ve normal hayata geri dönmeye çalışıyor. Suriye Kurtuluş Hükümeti adıyla duyurulan geçici hükümet, ülkedeki yoksulluk, enflasyon, işsizlik ve altyapı sorunlarıyla başa çıkmak için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Son bir haftada HTŞ liderliğindeki radikal bir yönetim beklentileri karşıya çıkmış olsa da mezhepsel şiddet, intikam cinayetleri ve benzeri durumların minimum seviyede olduğu bildiriliyor. Suriyeliler, Esad rejiminin devrilmesinin ardından özgürlüklerine kavuşmanın verdiği rahatlama ile “Artık özgürüz” diyor.

RUSYA ALAN VE PRESTİJ KAYBETTİ

Rus birliklerinin Suriye’deki çekilme işlemleri devam ediyor. 2015 yılında Esad lehine müdahalede bulunan Rusya’nın, bu sefer devrik lidere destek vermemesi muhaliflerin zaferine hızlı bir şekilde ulaşmasında etkili oldu. Rusya’dan Esad ve ailesine insani sığınma hakkı tanınmasıyla ilgili net bilgiler henüz açıklanmış değil. Rusya’nın Suriye’deki yeni yönetimle ilişkisi ve askeri varlığını sürdürme planı belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, Rusya’nın askeri ve siyasi gücünün sınırlı olduğuna dikkat çekerek, Esad rejiminin devrilmesinin Rusya açısından prestij kaybı ve etki alanı kaybı anlamına gelebileceğini belirtiyor.

HİZBULLAH VE İRAN DARBE ALDI

HTŞ’nin İran’ı Suriye’den çıkaracağı mesajı, Hizbullah ve diğer Şii milis güçlerinin buradaki etkisini ciddi şekilde zayıflatacak gibi görünüyor. İran’ın Suriye’deki etkisi azalırken, ABD’nin de İran’a karşı sert bir politika izleyeceği beklentisi Tahran yönetimi için zorlu bir dönemi işaret ediyor. Esad rejimini desteklemek için önemli miktarda kaynak sağlayan İran, Şii milis grupları aracılığıyla uzun süre askeri destek sunmuştu.

İSRAİL İŞGAL ETTİ YAKTI, YIKTI

Esad rejiminin yıkılmasıyla ortaya çıkan boşluğu fırsat bilen İsrail, Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişleterek bölgeye girdi. İsrail savaş uçakları, Suriye genelindeki askeri üsleri hedef aldı ve 800’den fazla hava saldırısı düzenledi. Tel Aviv yönetimi, yapılan saldırıları “silahların yanlış ellere geçmesini engellemek” amacıyla gerçekleştirdiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir