Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Güneş Kremi Kullanımı ve Önemi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş kremi kullanımının önemi daha da arttı. Uzmanlar, cildin zararlı güneş ışınlarından korunması için güneş kremi seçimine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhuriyet, güneş kremi kullanımının önemini ve dikkat edilmesi gereken noktaları Türk Dermatoloji Derneği Mikroskopi Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ayşenur Botsalı ile konuştu.

Deri kanserlerinin büyük çoğunluğu için güneş ışığının ana faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Botsalı, “UVB ışınları, DNA zincirinde kırılmalar meydana getirerek direkt olarak cildi etkiler. Bu hasar onarılamadığında mutasyonlara ve ilerleyen zamanlarda kansere yol açabilir. Deri kanseri teşhisi konmuş hastalara sunduğumuz en önemli öneri, güneşten etkili bir şekilde korunmaları ve yıl boyunca güneş koruyucu kullanmaya devam etmeleridir” şeklinde konuştu.

Güneş kremi kullanımının sadece yaz aylarında değil, her mevsim düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Botsalı, “Güneş kremi uygulaması, yüz, eller gibi her mevsim açıkta kalan bölgeler için yıl boyunca devam etmeli. Özellikle UV-A ışınlarının sıcaklıkla değil ışığın yoğunluğuyla ilişkili olduğu ve bulutlu, serin veya kış günlerinde bile cilde etkisini sürdürdüğü bilinmektedir. Ayrıca UV-A ışınları, camlardan da geçebilir. Bu da ofis, ev veya araç içindeyken dahi cildimizin zarar görmeye devam edebileceği anlamına gelir. Güneş koruması, mevsimsel değil günlük cilt bakımının bir parçası olmalıdır” dedi.

‘DÖKÜNTÜLERE NEDEN OLABİLİR’

Güneş kremi doğru seçilmediğinde veya yanlış uygulandığında, cilde yeterli koruma sağlamadığı gibi çeşitli dermatolojik sorunlara da sebep olabileceğini belirten Botsalı, “Düzenli kullanım olmasına rağmen yetersiz miktarda uygulanan güneş koruyucular etkili olmayacaktır. Bazı ürünlerde bulunan kimyasallar, özellikle parfümler veya bazı filtreler, güneşle temas sonucu leke ve kaşıntılı döküntülere neden olabilir” şeklinde konuştu.

ÜRÜN SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Kutu üzerinde SPF bilgisinin yanı sıra UVA koruyucu etkinliğe dair de bir ibare aranmalıdır.
  • Güneş koruyucunun dokusu önemlidir. Bu nedenle özellikle yüz derisi için deri tipine uygun güneş koruyucular tercih edilmelidir. Yağlı cilde sahip olanların, güneş koruyucularında “nonkomedojenik” ibaresini aramaları faydalı olacaktır.
  • Kullanılan ürünün suya ve terlemeye dayanıklı olması önemlidir. Su teması, ürünün etkililiğini azaltabilir. Bu yüzden güneş kremleri dışarı çıkmadan 15-30 dakika önce uygulanmalı ve her 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.
  • Güvenilir dermokozmetik markaların klinik olarak test edilmiş ve onaylanmış ürünleri tercih edilmelidir.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.