NASA, Andromeda Galaksisi’ne ait yeni verileri yayınladı

Gökbilimciler, Andromeda Galaksisi ile ilgili Yeni Keşifler Yapıyor

Gökbilimciler, Edward Hubble’ın varlığını doğruladığından beri bile Andromeda galaksisi hakkında sürekli yeni detaylar öğreniyor. Bu bilgiler, kozmik mahallemizi ve evreni anlamamıza yardımcı oluyor. NASA, Samanyolu galaksisinin sarmal ikizi olan Andromeda galaksisinin detaylı yeni görüntülerini ve enerji dalga boylarının müthiş bir seslendirmesini geçtiğimiz hafta yayınladı.

Samanyolu galaksisinin dışarıdan bir görüntüsünü elde etmek, tıpkı arka bahçenizden tüm bir gezegeni incelemeye çalışmak gibi zor bir durumdur çünkü insanlığın mevcut gözlem noktasından bu mümkün değildir. Bu nedenle, gökbilimciler en yakın olan Messier 31 gibi benzer sarmal galaksilere odaklanarak Andromeda’yı incelemektedirler. Andromeda, yani Samanyolu galaksisinin en yakın komşusu, spiral galaksilerin oluşumunu ve evrimini anlamamıza harika bir fırsat sunuyor ve aynı zamanda gökbilimci Vera Rubin’in “karanlık madde”yi keşfettiği yer olarak da bilinir.

En son Andromeda’ya atılan bakışlar, dünyanın en güçlü teleskoplarından oluşan uluslararası bir teleskop dizisi ile gerçekleştirildi. Bu dizide Chandra X-ışını Rasathanesi, ESA’nın XMM-Newton teleskobu ve optik bilgiler içeren bir çift astrofotoğrafçı bulunmaktadır. Bu farklı dalga boylarında ışık kullanımı, Andromeda’nın canlı ve aktif bir galaksi olduğunu göstermekte ve uzmanlara galaksinin devam eden yaşam öyküsünü daha iyi anlamalarında yardımcı olmaktadır.

Not: Bu haberin devamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz

Related Posts

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.

Dune Awakening erken erişimde rekorları altüst etti

Bilim kurgu evreninin popüler serilerinden Dune’dan ilham alan ve Funcom tarafından geliştirilen Dune Awakening, erken erişim sürecinde gösterdiği başarıyla dikkatleri üzerine çekti. Steam DB istatistiklerine göre, oyun dün tam sürüm lansmanıyla …

Yeni nesil enerji kaynağı: Sıvı sodyumlu pil geliyor

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bilim insanları, sıvı sodyum ve hava kullanarak çalışan yeni bir prototip yakıt hücresi geliştirdiklerini duyurdu.

Kumdan silikon, silikondan çip, çipten işlemci, işlemciden bilgisayara: Karşınızda YAPAY ZEKA

Bugünkü konumuz yapay zekâ. Ama öncesinde kısaca proteinlerden bahsetmem gerekiyor. Daha doğrusu, proteinlerin üç boyutlu şekillerinden…

Claude Ai’nin yeni özelliği ses getirdi

Yapay zeka şirketi Anthropic, sohbet robotu Claude için geliştirdiği sesli modu mobil uygulamalarda beta sürüm olarak kullanıma sundu. Şirketin 27 Mayıs 2025 tarihli resmi açıklamasına göre bu özellik, kullanıcıların Claude ile yazmak yerine doğrudan …