Yerli karanfil ıslah çalışmalarında olumlu sonuç: Yüzde 85’i ihraç ediliyor!

Yerli Karanfil Islah Çalışmaları %85 İhracat Ediliyor

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM), Antalya’da kesme çiçek üretimi ve ihracatı yapan 2 firma ile 2012 yılında başlattığı yerli karanfil ıslah çalışmalarında başarıya ulaştı. Türkiye’de kesme çiçek üreticileri her yıl anaç ve fideleri yurtdışından ithal edilen karanfil için yerli ıslah çalışmalarına odaklanmış durumda. 1800’lü yıllardan itibaren Anadolu dağlarındaki kültürleri yabancı bilim adamları tarafından toplanarak Avrupa ve İsrail’e götürülen karanfilin yerli ıslah çalışmaları artık Türkiye’de başarıyla tamamlanmış durumda. Bu başarı ile birlikte yerli karanfil üretimi artarak yüzde 85’i ihraç ediliyor.

İlk Yerli Karanfil: Likya Kaya

Antalya’da kesme çiçek üretimi ve ihracatının merkezi konumundaki BATEM, Ziraat Mühendisi Ayşe Kaya liderliğinde Türkiye’nin ilk yerli karanfil ıslahını gerçekleştirdi. “Likya Kaya” ismi verilen bu yerli karanfil, Turkish Flower Group’a satıldı. Proje lideri Ayşe Kaya, ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen 4 çeşidi halen yurt dışına ihraç ettiklerini belirtti.

4 Milyon Yerli Karanfil Üretimi

BATEM’in yerli karanfil ıslah çalışmaları başarılı sonuçlar verdi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, BATEM’in ürettiği dört çeşidin tescilini alarak üretime başladıklarını ve bu sayede son 3 yılda 4 milyondan fazla yerli karanfil ürettiklerini söyledi. Bu karanfillerin yaklaşık %85’i ihraç edilirken, geri kalanı ise iç piyasada değerlendiriliyor.

Süs Bitkileri Yükselen Trend

Antalya’nın yaklaşık 40 milyon dolarlık kesme çiçek ihracatının öne çıktığına dikkat çeken Çandır, süs bitkileri ve çiçeklerde yerli ve milli üretimin önemine vurgu yaptı. Çandır, süs bitkileri sektörünün uzun vadeli bir trend haline geldiğini belirterek, Türkiye’nin bu alanda potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

40 Milyon Dolarlık İhracat

Antalya’nın önemli bir kesme çiçek üretim ve ihracat merkezi olduğunu söyleyen Çandır, karanfil yetiştiriciliğinin yanı sıra farklı çiçek türleriyle üretime başladıklarını ve böylece pazar paylarını artırdıklarını belirtti. Kentleşmenin arttığı dönemlerde süs bitkilerinin önemli bir trend haline geldiğini vurgulayan Çandır, Türkiye’nin bu alanda daha fazla katma değer yaratarak ihracat potansiyelini artırabileceğine işaret etti.

Saksıda Yerli Karanfiller de Üretildi

BATEM’in yerli karanfil ıslah çalışmalarında kesme çiçek türleri dışında, saksıda da kullanılan yerli karanfil türleri geliştirildi. Aura ve Nezahat isimli saksıda kullanılan karanfil türlerinin çalışmaları, TAGEM-ARGE destekli bir projede başladı ve günümüze kadar devam etti. Bu türlerin geniş kullanım alanları bulunmaktadır ve şu anda özel sektöre sunumları beklenmektedir.

Related Posts

2025 yılında vergi affı var mı? Beyanname Gözetim Programı nedir?

Son bir ayda tarafıma ulaşan soruların önemli çoğunluğa vergi affı ve birçok tüzel kişiliğe gelen vergi uyarı yazıları hakkında olmuştur. Beyanname Gözetim Programı nedir? Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınan program uyarınca 2024 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi verecek yaklaşık 500 bin mükellef üzerinden yapılan risk analizleri neticesinde ortaya çıkan, yaklaşık yüzde 10 civarı mükellefin riskli grup olarak tanımlanması ve bunlara riskleri hakkında uyarı mektubu gönderilmesi işlemidir.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek” dedi.

ABD-Çin müzakereleri küresel ticaret için önemli bir fırsat olabilir

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, “Çin ile ABD’nin yeniden ‘diplomasi’ demesi oldukça önemli bir gelişme ancak zaman alacak bir süreç olacak.” dedi.